Tolga Zafer Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve ABD’deki Memphis Üniversitesi’nde piyano, müzik teorisi ve bestecilik eğitimi gördü. Hocalarının arasında Faris Akarsu, Kamran İnce, İlhan Usmanbaş ve Fernando Benadon gibi isimler yer aldı.
Memphis Üniversitesi, Akdeniz ve Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Oda müziği eserlerinden senfoni orkestraları için yazılmış eserlere kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan, ayrıca geleneksel ve elektronik enstrümanları bir araya getiren besteleri, dünyanın beş kıtasındaki sayısız ülkede sergilendi ve çok sayıda ödül aldı.
Tolga Zafer müzik eserlerinde dünyanın dört bir köşesinden, tarihten ve günümüzden farklı kültürleri bir araya getirme arayışında. Zafer, sürekli arayan ve araştıran bir müzisyen kimliğine sahip. Aynı zamanda durup dinlenmeden müzik teorisi alanından sorularla, ayrıca algoritma temelli beste teknikleri ile ilgili incelemeler yapıyor. Bu çalışmaları sonucunda ‘Tritonet’ adında, pedagojik ve performans amaçlı bir müzikal hesap makinesi geliştirdi.
Likya Dede
Küçük Kız’ın uykusu kaçmıştır. Hayali kahramanı Likya Dede’den kendisine bu sefer hiç bilmediği bir öykü anlatmasını ister. Likya Dede Küçük Kız’ın ricasını kırmaz, ancak bir şartı vardır: öykünün kahramanlarının adlarını kendisinin bulması gerekmektedir. Küçük Kız heyecanla kabul eder ve Likya Dede bir kadın ile bir adamın hikâyesini anlatır.
Hikâye boyunca Kadın'la ile Adam'ın:
Nasıl Var olduklarını,
Nasıl Yâr olduklarını,
Nasıl Yek olduklarını,
Nasıl Yok olduklarını
ve
Nasıl Hep olduklarını anlatır.
Likya Dede’nin hikayesinin kaynağı Anadolu kültürüdür. Binyıllar boyunca devinerek oluşmuş, diller, dinler ve ırklar-üstü ortak paydaları sergilemektir amacı. Hikayesine bir muallak geçmişten başlar, toprağına ayak basmış herkesi selamlar.
Küçük Kız’ın “Erginlenme Töreni” olan eser, iki perde ve on iki öğüte ayrılır. Modern dans, tiyatro, orkestral müzik ve makam müziğinin birlikte kullanıldığı, disiplinler arası bir tasarıma sahiptir.
Sahnede dansçılar ile birlikte Likya Dede ve Küçük Kız bulunurlar. Her müzik arasında konuşurlar, Konuşma bittiğinde Likya Dede'nin manisi ile yeni öğüt başlar.
Story and Music : Tolga Zafer Özdemir
Libretto : Ruteba Doğan
Inspiration : Emre Özkan
Graphics : Asu Ceren
MIDI Symphony Orchestra: Oğuzcan Şehiraltı
Kanun: Esra Berkman
Percussions: Ömer Avcı
Percussion 2 : Kemal Yücel
Saz : Alican Karapınar
Violin : Metehan Dada
Clarinet : Mert Can Selçuk
Ney : Ahmet Cemal Öksüz
Vocals : Esra Kayıkçı
Kemane : Ruşen Can Acet
Sade Web versiyonu
Soldaki düğmeler sayesinde istediğiniz tonaliteyi seçin ve notalara basarak kök akorlar üretin
Tritonet Tasarımı
Tritonet, müzik armonisini öğrenmenin ve uygulamanın yenilikçi bir yolunu sağlayan müzikal bir hesap makinesidir. Armoni ile ilgili sezgi oluşturmaya odaklanarak müzik teorisi öğrenmeyi çok daha erişilebilir hale getirir.
Tritonet, Beşliler Çemberi’nin 21. yüzyıla evrimi olarak görülebilir. Müzik teorisinde hem geleneksel kullanımı öğrenmek hem de yeni alanlar keşfetmek için olanak sağlar.
Modern zamanlar, müziğin sanatsal yönü, armoninin temelde sayısal ve herhangi bir estetiğe dayanmayan kısmını gölgede bırakmıştır. Tritonet, dikkati müzik uyumunu destekleyen oranlar ve simetrilere geri getirerek müziğin bu yönünü yeniden canlandırmaya çalışıyor.
Orta çağda müzik armonisini öğrenmek on yıldan fazla sürerdi. 12. yüzyılda görsel bir yardımcı olarak tanıtılan Guidonian el yöntemi, teorik eğitimde devrim yarattı - müzisyenlerin yaklaşık iki yıl içinde öğrenmelerine izin verdi. Bin yıl sonra etkileşimli bir görsel yardımcı olarak Tritonet, müzik armonisini içselleştirmek için gereken çalışma süresini önemli ölçüde kısaltmayı hedefliyor.
Bu yeni yaklaşımla ilgili daha fazla ayrıntı Tolga Zafer'in "Müzik Teorisine Tritonet Yaklaşımı" ders kitabında bulunabilir.